Дежурен телефон  за уведомяване на РДГ Ловеч, при прекъсване на системата за видеонаблюдение в обектите по чл. 206 от ЗГ - 0878015112 

ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА: https://app.eop.bg/buyer/32508

НачалоНовини 2020/07Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

02.07.2020 - Служители на Дирекция природен парк „Сините камъни” спасиха Морски орел след получен сигнал.

Сигналът е получен от Сдружение с нестопанска цел „Зелени Балкани”. Експертите от дирекцията на парка намерили птицата чрез GPS координати, край дефилето на р. Асеновска в посока за с. Бяла – до леарната. Специалистите установили, че след като не се е хранил с дни, орелът се е изтощил. Поради силно пресечения терен и падането на птицата в реката, спасяването ѝ било почти невъзможно. Въпреки ограничения достъп, животното е спасено и поставено в транспортна кутия, за да не се стресира. След като се уверили, че няма наранявания, служителите на парка я транспортирали до Спасителния център в гр. Стара Загора. Птицата е прегледана, няма установени счупвания и се очаква да се възстанови.

Морският орел (Haliaeetus albicilla) е едра дневна граблива птица, срещаща се и в България. В полет правят впечатление широките и дълги крила, късата опашка и дългият врат. Възрастните са с кафяво оперение, светла (жълта) глава и бяла опашка. Младите са тъмнокафяви. Храни се основно с риба и водолюбиви птици, но през зимата се храни и с трупове на умрели бозайници. Обитава реки, езера, блата, язовири със стари тополови или дъбови гори по бреговете. Снасят по 2 (много рядко 3) яйца, веднъж годишно.Видът е рядък - включен е в Червен списък на световнозастрашените видове (IUCN Red List)  и в Червената книга на България.